♦ Alien with Extraordinary Ability

        EB-1 is the first preference category of employment-based immigrant petitions for alien workers. There are three subcategories under EB-1A petitions, namely EB-1A Alien of Extraordinary Ability, EB-1B Outstanding Professors and Researchers, and EB-1C Multinational Executives and Managers.
        The alien to be classified under the EB-1A category must demonstrate an extraordinary ability in the sciences, arts, education, business, or athletics through sustained national or international acclaim. The alien seeks to enter the United States to continue work in the area of extraordinary ability. The alien’s entry into the United States will substantially benefit prospectively the United States.

♦ 郑义律师答: 美国移民法203(b)(1)(A)的规定EB-1(a),即杰出人才(又译为“特殊人才”) 的三项条件,(1)申请人在科学、艺术、教育、商业、或体育等领域有杰出才能,享有国家级或国际性声誉,并且其成就在该领域得到普遍认可的杰出人才;(2)申请人将在美国继续从事其专业领域范围内的的工作;以及(3)美国将从申请人的工作中获得实质性的利益。

何谓“杰出”:美国联邦法典针对美国移民法中的“杰出人才”提出了两个标准:第一类,申请人曾获得重大国际知名大奖;或者第二类,我们经常说的“10选3”。

关于第一类的“重大国际知名大奖”,移民的相关法规中并没有对“重大”加以解释,实践中理解为包括诺贝尔奖、奥林匹克奖在内的奖项,所以符合此标准的申请人实属凤毛麟角。

关于第二类的“10选3”是更加宽松标准,是在移民实践中经常应用的标准。如果申请人至少要符合以下十项中的三项,并且提交证据或“类似证据”:

  1. 全国性或国际性奖项。当然,低于“重大国际知名大奖”的要求。
  2. 专业协会的会员资格。此类专业协会并不是普通的行业协会,而是只有领域的杰出人士才有资格加入的协会才符合标准;
  3. 媒体报道。包括专业杂志、报纸、电视、电台、杂志等各种媒体。报道必须集中在申请人的工作和申请人的成就上。
  4. 评审业内文章。主要指在其领域內担任评审,对其他人的文章或作品进行评审鉴定;
  5. 在所在领域的独创、原创性的贡献。 例如,在科研中的重大发现和突破;
  6. 专业作品,如在国内、国际刊物期刊或其它重要媒体上发表过的学术论文;
  7. 作品展览或其他展示活动。一般是在国家级或具有较高声誉或较大影响的艺术展览会或其他场所;
  8. 担任重要职务。包括在工作机构、专业团体等等;
  9. 高薪酬;
  10. 在表演、艺术上获得商业方面的成功。例如,很高的票房收入。

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *